2016. február 7., vasárnap

E-book vs. Nyomtatott könyv

E-book vs. NYOMTATOTT KÖNYV
Megfogni egy könyvet, érezni azt a jellegzetes illatot. Miközben olvassuk, emlékek milliói rémlenek fel lelki szemeink előtt, s könnyen belemerülünk az olvasásba, észre sem véve az időt, vagy a teret. A könyv egyfajta drog. A drogos nem kapja meg az adagját, s agresszív lesz; mi nem kapjuk meg a könyvünket… Na, nem, azért agresszívek nem leszünk, de csalódottak biztosan. Azonban mégsem engedhetjük meg a pénztárcánknak a mindennapos könyvesbolttúrát. Erre találták fel az ebook-ot, vagy a pdf formátumú olvasást. Így a digitális könyvünkön tárolhatjuk az olvasnivalóinkat, ingyen és bérmentve, ráadásul még helyet sem foglal. No, de akkor miért nem akarunk ráállni a dologra?

 EBOOK 

Sokan ódzkodunk tőle, és drágálljuk a readert. De fontos megjegyezni, hogy egyre kedvezőbb árakkal is találkozunk manapság az elektronikai boltokban. Miért érdemes befektetni egy ilyen készülékbe? Nagyon sok embert ismerek, akik a számítógép előtt görnyedve olvasnak ki több száz oldalas regényeket. Én is kipróbáltam már, de az igazat megvallva, után nem volt meg az az élmény, mint amikor egy „hús-vér” könyvet olvasok. Nagyon irritáló tud lenni a szemnek a monitorról való hosszabb olvasás. Fájdalmas és könnyen elronthatjuk vele a szemünket. De az ebook felkínálja nekünk a papírhatású képernyőt, azaz a képernyőt nézve papír-anyag benyomását kelti. Így nem roncsoljuk tovább szemünket. Ám nem ez az egyetlen előnye a könyvvel szemben. Lehet, hogy drága egy ilyen szerkentyű, de egy igazi, jó regény ára 3000-6000 Ft között mozog, s ha megvesszük az ebook-ot, majd ingyen rátöltjük a könyveket, azonnal megtérül az ára. Másik előnye a tárhely. (Szinte) Korlátlan mennyiségű tárhely áll rendelkezésünkre. Ami nekem speciel jól jön, ha több könyvet is meg szeretnék tartani digitálisan. Néhányan azért félnek tőle, mert nehéz kezelni. Ezt a mítoszt erősen cáfolom: pár gomb van csak rajta, és ezek közül kettő az oda-vissza lapozásért felelős. Könnyen hordozható, mintha egy ledigitalizált könyvtárat cipelnénk a táskánkban. Unatkozol? Nyiss táskát, halássz elő egy könyvet az éterből és tádámm! Már olvasol is.
Én először azért sem szerettem volna digitálisan tárolni a könyveimet, mert nem láthatom a csodaszép borítóikat. Ám az ebook már a borítót is képes letölteni, szóval ezt is élvezhetjük. Nem olyan, mint az igazi, de ez is valami.

NYOMTATOTT KÖNYV

Bár az ebook-nak jelentős jó tulajdonsága van, azért nem kell félteni a jó öreg könyveket sem.
Milyen jó érzés feltenni egy könyvet a gyűjteményünkbe! Ugye? Mi lenne digitálisan? – Kislányom/kisfiam! Szülinapodra vettem egy kis olvasnivalót az ebook-odra. Majd átküldöm emailben. Hogy mi? Talán kicsit túloztam, de a példa alapján jól látható azért, hogy az ebook mellett nem kell megfeledkezni a nyomtatott könyvről sem.
Másodsorban egy könyv nem fog lemerülni, nem romlik el, nem fagy le. Nem kell megszakítani az olvasást a legérdekesebb részeknél (mert persze, hogy akkor hagy cserben technika, amikor a főszereplőink között elcsattanna az első csók… :D)
Végül… Én nagyon szeretek a könyvespolcomra pillantani és büszkén végigfuttatni a szemem a már elolvasott köteteken. Szép borítók, jó élmények. Ezt nem adnám egy halom ebook-ért cserébe.

Igen, látszik, hogy a digitalizált könyveknek jóval több előnyük van, és én mindenkit bíztatok a használatukra, mert a pénztárcánkat is kíméli, ráadásul sok jó könyv kis helyen is elfér. :) Ám, addig, amíg még nem halnak ki a nyomtatott könyvek, addig lehet rájuk félretenni, mert megéri. Alapjában véve előnyösség szempontjából én az ebook-ot jobban preferálom.

Remélem, sokat segített a cikk, bátran írjátok meg a véleményeiteket a témával kapcsolatban!

Ölel, Tiziano Aimée

2 megjegyzés:

  1. Drága Tiziano! :)

    Teljesen egyetértek mindkét álláspontoddal. Nekem sajnos nincsen e-book olvasóm, de már igazán vágyódom egyre. Praktikus, ki helyeken is elfér, csak sajnos egyszer kell sokat költeni rá, viszont a későbbiekben rengeteget tudunk spórolni rajta.
    Ennek ellenére mégis egy igazi könyvre vágyódik az ember, megszagolni,körbetapogatni, lapozgatni, awww, az egyszerűen fantasztikus érzés! :D Csak hát drága.

    Egyébként nekem is tetszik a blogod, és természetesen benne vagyok a cserében. :) Fel is iratkoztam, várom lelkesen az új bejegyzéseket. :D

    xxx Daeny

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Daeny!

      Örülök, hogy sikerült felkeltenie az érdeklődésedet a cikknek. Nekem van e-book olvasóm, de az a helyzet, hogy a könyvek jobban a szívemhez nőttek! ♥ De ez így van jól, könyvmolyok vagyunk, nemde? :)

      Köszönöm bizalmadat, dícséreted, s én is hamarosan kiraklak - amint az időm is úgy akarja! :)

      Ölel,
      Tiziano Aimée

      Törlés