2018. április 8., vasárnap

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

Halihó, könyvmolyok!

Amint látjátok, belevetettem magamat a blogolásba, és nem csak a blogolásba, hanem az olvasásba is! Végre van kedvem, és főként időm minden olyanra, amit szeretnék, és úgy érzem, kézben tartom a dolgokat.
Bizonyára tudjátok, hogy Mrs. Christie az egyik kedvenc íróm, s most végre lehetőségem nyílt a Gyilkosság meghirdetve című regényét is elolvasnom. (Ugyanis végre visszavitték a könyvtárba)

Mielőtt pedig belekezdenék, rendhagyó módon összeszedtem néhány érdekességet a könyvről, mintegy kedvcsinálóként.
  • Több film is készült a könyvből, a legújabb pedig nagy sikert aratott, itt lehet megnézni az imdb értékelését róla.
  • Nemrégen találtam egy nagyon cuki kis AC honlapot, sok információval, ha felkeltette az érdeklődéseteket a munkássága, akkor itt éritek el az oldalt.
  • A könyvben szerepel egy nagyon finom édesség, ami nem más, mint az Édes Halál torta, aminek megtaláltam a receptjét (!), amit itt tekinthettek meg.


Agatha Christie: A murder is announced
Gyilkosság meghirdetve


„Ezúton tudatjuk, hogy október 29-én, pénteken du. fél hétkor a Little Paddocksban gyilkosság lesz elkövetve. Minden külön értesítés helyett.”
Ezzel az újsághírrel indul a Gyilkosság meghirdetve, Agatha Christie hat legjobb regényének egyike, amellyel a Magvető Könyvkiadó az írónő születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg.

***

Ezen a történeten kívül egyetlen egy Miss Marple-t sem olvastam még, de az biztos, hogy nem ez lesz az utolsó! Elvégre Agatha Christie klasszikusai sosem okoznak csalódást.

Az alapsztori zseniális: valaki meghirdeti a gyilkosságot. Kit ne hozna lázba csupán a téma vagy akár a cím egyből? Az írónő azonban további izgalmakat tartogat nekünk. A nyomozás során kiderül, hogy az eset mégsem olyan ártatlan és egyszerű, mint amilyennek hinnénk. 💣💢
Cleghorn lakói a helyi lapban egy fura hirdetésre bukkannak: aznap, fél hétkor gyilkosság lesz elkövetve a Little Paddocks nevű házban, ahol a vénkisasszony Miss Blacklock él, régi barátnőjével Dora Bunnerrel, és két fiatal rokonával. A helyiek közül többen ilyen-olyan ürüggyel felkeresik a házat azon az estén, azt hiszik egy társasjátékra hívták meg ilyen módon őket. Este, amikor összegyűlnek, a villany kialszik és három lövés dördül... Miss Blacklock megsérül, és egy halott férfi fekszik a földön... 😵
Craddock felügyelő megkezdi a nyomozást, kikérdezi a szemtanúkat, szomszédokat, de szinte mindenki mást mond. A célpont Miss Blacklock lehetett, de hogy bosszú vagy rablási kísérlet volt az eset, nem tudni... Craddock felettese, Sir Henry ajánlására lép be a nyomozásba Miss Marple, aki a könyv negyede után jelenik meg. 👵 Miss Marple először kissé talán dilinyósnak tűnhet, pláne mikor rásóznak erre az öreg nénikére egy gyilkosságot. Miss Marple látszólag gyámoltalan, butuska idős hölgy, tipikus őrült macskás hölgy, de kiderül, hogy ügyesen keveri a lapokat és a háttérből egyre többet derít fel a furcsa gyilkossági históriából.
Mert mindenkinek van titkolnivalója. Rengeteg kérdés vetődik fel, mind a nyomozás elején, mind a nyomozás közben és csak gyűlnek, gyűlnek. Az ember azt hiszi, sohasem lesz vége. Rengeteg szereplőnk és rejtélyünk van. És szinte az egész szomszédság előéletére cirka 300 oldalon belül kell fényt derítenünk. Igazi kihívás!
Chipping Cleghorn, a történet helyszíne
Jól felépített és furfangos a történet mesélés. Amikor az olvasó azt hinné, hogy most már mindenre tudja a megoldást, akkor kiderül, hogy nem egészen úgy van az, ahogyan gondolja.
Ami nagyon tetszett, hogy már az elején ott vannak azok az apró utalások, amik segítségével akár ki is találhatjuk mi történt pontosan. Azonban ezek úgy el vannak rejtve, hogy még az igazán szemfüles olvasónak is belefájdul a feje, amikor próbálja őket kibogozni. 👀👂 Szerencsére segítségünkre volt Miss Marple, aki öregasszony lévén kötöget és élvezi a hosszú sétákat, de közben mindenkit és mindent megfigyel.

5 pont

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ne haragudj, hogy itt és ilyen későn válaszolok, de természetesen benne vagyok a cserében. Nálam már kint is vagy.
    Itt van az én linkem: http://gondolataim-otthona.blogspot.hu/

    Üdv,
    Catalina

    VálaszTörlés