2017. június 16., péntek

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

Hey-ho, darlings!

Ismételten könyvkritikát hoztam nektek, ugyanis elterveztem, hogy megcsinálom az idei könyves kihívást (is), így igyekszem minél több könyvet olvasni. (Mielőtt bárki ítélkezne, a blogra nem kerül ki minden könyvről vélemény, ennél sokkalta többet olvasok.) Aki pdf-ben szeretné elolvasni, az ezen a linken letöltheti.
Mivel erről a könyvről - ha rendes véleményt szeretnénk írni, - csak egy spoilergazdag kritikát hoztam, kérlek Titeket, hogy figyeljétek a vastag, piros betűs SPOILER ALERT kifejezéseket, és ha nem akarjátok tudni a könyv egy-egy cselekményét, akkor onnantól ne olvassátok tovább, a saját érdeketekben.
Ami pedig a folytatásokat illeti, igyekszem hozni 3 taget, ezek előkészületben vannak; 2 ajánlót, ezekbe még nem sikerült belekezdenem; illetve végre-valahára érkezik az Amikor... első része.

Jó olvasgatást, Tiszián

JAY ASHER: 13 REASONS WHY
TIZENHÁROM OKOM VOLT


Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. 
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. 
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat, és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.


Hannah Baker öngyilkos lett. Tizenhárom oka volt rá, amiket pontosan tizenhárom felvételre rögzít, ezeket pedig kazettákra másolja fel. A tizenhárom ok mind egy-egy személyhez köthető. Mindenki, aki felelős Hannah Baker haláláért valamilyen szinten, annak a neve rajta áll a kazettákon. ☝👽

Clay Jensen mindig is csodálta és kívülről imádta a lányt, ám egy nap egy cipősdobozt kap, amiben 7 kazetta van. Amikor belehallgat az elsőbe, azt hiszi rosszul hall. De nem. A fiú kezében a vallomásokat tartalmazó kazettákkal és az ósdi walkmanjével bejárja a várost, hogy a végére járjon: miért is lett öngyilkos Hannah Baker? 💀

Szögezzük le: Hannah nem volt egy szent, és bár nyilván a kazettákon szereplő emberek is hozzásegítették a történtekhez, azonban sok okról önmaga tehet. A könyvvel nem volt különesebb problémám, azonban Hannah viselkedése kicsit kiakasztott. Ha nem tetszettek neki a bulik. Ha azokon olyan dolgok történtek, amiket ő elítélt. Ha több bulin is olyan emberek voltak, akiket nem szeretett, és akik utálták őt. Ha mindenki, idézem: szajhának tartotta. Akkor mégis miért ment el az összesre? 😶😷 Talán megakadályozhatott volna egy-két dolgot és nem kellett volna meghalnia. De nem. Ő elment.

Tehát Hannah öngyilkos lett, meghozott egy döntést, ami ennél véglegesebb nem is lehetne. Függetlenül attól, hogy ezt helyesnek ítéljük-e, az ő története ez a könyv. A főszereplőnk mégsem ő, hanem Clay. A fiú szemén keresztül követjük az eseményeket, de Hannah a másik narrátor, aki a kazettákon keresztül mesél. Az ötlet, hogy egy öngyilkos kazettákban hagyja hátra végső búcsúját, és életed végéig kísért a hangja… Le a kalappal, Jay Asher!👏👏
Hannah indokai, hogy miért lett öngyilkos, már-már klisék, s azt gondolhatnánk, „ha ezek az indokai, akkor ennyi erővel a világ minden második lány öngyilkos lehetne.” De nem. Hannah-t nem az vitte rá tettére, hogy például SPOILER ALERT! Justin Foley – az első kazettáról – megcsókolta, miközben mindenki más azt hitte valami durvább is történt, ugyanis Justin volt olyan kedves és elküldött egy kompromittáló képet mindenkinek. END OF SPOILER. Nem, Hannah-t az események együttes ereje ölte meg. Ahogy többször említi, a srác az első kazettáról csak a lavina kezdete volt. Önmagában nem lenne elég az öngyilkosságra. 💣
A kazettákból az is kiderül, hogy SPOILER AGAIN! Clay nem tett semmit, a neve csak azért került a többiek közé, mert Hannah le akarta zárni a közös történetüket, és elmondani, hogy mi érzett Clay iránt. Azonban szerény véleményem szerint Clay-nek is volt egy bűne, ami emészti is őt a könyv során is. Hogy nem tett semmit. Tudom, nem az ő dolga lett volna, és nyilván nem volt tapasztalata ilyen téren, de ha egy kicsit is bátrabb lett volna, beszélgetett volna Hannah-val, észreveszi a jeleket, (példának okáért, amikor a lány levágatja a haját, és még meg is beszélik az egyik tanórán, hogy az öngyilkosságra utaló jel lehet hirtelen változás a külsőben) akkor megmenthetett volna egy életet. 🙆 END OF SPOILER.
Mert Hannah-t igenis megmenthették volna. Nem szolgált rá a történtekre, de mégis megtörténtek, ami felhívja mindenki figyelmét, hogy egy kis jóság, mennyit ad a másiknak, vagy ellenkező esetben egy rossz szituációban kimondott sértés mennyit ronthat a helyzeten.
Az alapkoncepció, a megvalósítás mind-mind jók, és az öngyilkosság már eleve nagy feszültséget ad hozzá. Szóval nem egy sablonos tiniregényt kapunk, hanem valódi, mély regényt. Bár engem nem fogott meg annyira. 😅
De hogy ne tűnjön annyira negatívnak a kritika, szeretnék egy szálat kiemelni a történetből. Clay egyik iskolatársa, és egyben ex-barátnője, Sky, szerepel a jelenben. LAST SPOILER! Mikor Clay buszra száll az este, hogy elutazzon az egyik helyszínre, amit Hannah megjelölt a kazettán, egy esemény helyszínéül, Sky ott ül a buszon, egyedül. A fiú elgondolkodik, hogy odamenjen-e hozzá, de végül nem teszi. Clay szemszögében nincs sok szereplő - persze ott vannak a Hannah kazettáiból megismertek, illetve a fiú legjobb barátja, akitől a walkmant kapja - de Sky az olvasás során is végig ott motoszkált a fejemben. A könyv végén pedig választ is kapok a sejtésemre. Sky valószínűleg magányos, és nekem az jött le, hogy lehetséges, hogy fontolgatja az öngyilkosságot ő is. De a mű végén Clay is rájön. A lány után fut, ráköszön. És remélhetőleg megmenti. 🙏 END OF SPOILER.

3 pt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése